Free Trial E-Resources 電子資源試用

These free trials are provided by database vendors. Please make use of the opportunity to trial these resources and forward any comments through the Electronic Resources Evaluation Form.

民國圖片資源庫 (1911 - 1949)

此資源庫主要收集1911年至1949年間的中國歷史圖像資料,是目前中國國家圖書館最大的歷史圖片資源數據庫,囊括70,000幅圖片,分為4個子庫:

民國人物 - 民國時期各界人物圖片3萬餘幅,涉及政治、軍事、經濟、文化、科技、教育、文藝、宗教等眾多領域的名人,以及大量普通民眾的圖片資料。圖片資源類型豐富,包括了民國名人、影視明星、電影劇照、京劇劇照、年畫、漫畫作品、木塊版畫、明信片、攝影作品等等。

歷史事件 - 民國期間的政治、軍事、外交、文化、經濟等重大歷史事件的圖片1萬3千多幅,多側面、多角度地展示了該時期的歷史畫面。

民生民情 - 展現了民國期間的中國普通民眾的日常生活畫卷,包括鄉村和城市裡的生產勞作、商貿交易,以及日常生活中的民風民情等。

建築景觀 - 民國期間中國城鄉建築、自然風貌和人文遺跡等圖片,並按不同的專題逐一展現了當時的自然和人文景觀。

This database provides access to over 70,000 historical photographs of Republican China between 1911 and 1949. They are divided into four categories: Republican People, Historical Events, Daily Lives, and Architecture & Landscape.

Trial access will expire on 15 May, 2017.